Bergens Filatelist-Klub er Bergens klubb for frimerkesamlere.
BFK bør etter min mening ha en strategi for å opptre i sosiale medier. Sosiale medier er en viktig kanal for å spre informasjon om klubben.
Hovedformålet med å markedsføre BFK i sosiale medier må være å øke medlemstallet i klubben. Rekruttering og fornyelse gjør at klubben kan holde sitt høye aktivitetsnivå.
På kort sikt er også formålet å markedsføre den nasjonale frimerkeutstillingen BERGEN100 som arrangeres 14.-16.10.2011 i Turnhallen på Slettebakken i Bergen i forbindelse med klubbens 100-årsjubileum.
I dag har BFK en egen nettside hvor informasjon om klubben legges ut. Det er møteprogram, hvor er BFK, auksjoner og utstillinger.
Klubbens hjemmeside
Informasjon til medlemmene sendes ut i klubbladet Den blaa Løve.
Nettsiden er noen få år gammel. Klubbens onlinekarriere begynte med at auksjonslisten ble lagt ut på nettet i år 2000. Da brukte man serverplassen til et av medlemmene, som scannet objekter og la ut på nettet. Det ble en påtagelig økning i skriftlige bud etter at auksjonslisten ble lagt ut på nettet.
Nå som sosiale medier på nettet nærmest har tatt aldeles av bør BFK også bruke denne muligheten for å nå ut til de som ikke står på medlemslisten eller som går innom klubbhuset i Nye Sandviksveien 65 om tirsdagen.
BFK skal få flere medlemmer, både aktive og passive. Kontingenten er den viktigste inntektskilden samt at rekruttering må til for å erstatte frafall. Gjennomsnittsalderen er rundt 60 år, noe som er ganske høyt. Få medlemmer er født i 1960 og senere. Det yngste medlemmet er født i 1984. Potensielle medlemmer burde man finne på de sosiale mediene. Noen medlemmer har funnet klubben på nettsiden.
Dette brukes også ovenfor allmennheten for å markedsføre den nasjonale frimerkeutstillingen BERGEN100. Målet er å trekke mest mulig publikum til utstillingen samt flere medlemmer i klubben. Den regionale frimerkeutstillingen BERGEN09 var vellykket med mye folk, aktivitet, nye medlemmer og markedsføring av klubben.
Før BERGEN09 markedsførte et av klubbens kvinnelige medlemmer utstillingen på sin Facebookprofil.
BFK må ikke bare tenke frem mot BERGEN100 i 2011, men også at klubben skal eksistere etter den tid.
Jeg har opprettet en blogg på WordPress.com for å markedsføre klubben. Her vil jeg skrive innlegg som omhandler klubben. Det første innlegget blir generelt om klubben. Så vil jeg skrive om Bergen100.
For at utenforstående skal vite hva som skjer i BFK vil jeg skrive om hva som skjer på møtene og de arrangementer BFK har og er med på i løpet av året. Men ikke alt av det indre liv i BFK kan avsløres, det beste er at man kommer inn i klubblokalet for å oppleve at det er høyt under taket i BFK, her er plass til alle uansett hva man samler.
I en rekrutteringsfase må man også fortelle om hva man kan samle på og litt hvordan. Da viser jeg bilder av ulike frimerker, brev og andre objekter på bloggen. Det er viktig å få frem at man ikke trenger å være ekspert for å komme i BFK og at i BFK er det noen som kan gi råd om hvordan man skal samle og bestemme frimerker.
Formannen har gitt sin tillatelse og fulle støtte til at jeg oppretter en Facebookprofil og en Twitterprofil for BFK. En Twitterprofil som jeg har personlig er omgjort til fordel for BFK. Det er link til den på høyresiden i bloggen. Han ønsker at BFK skal være mest mulig åpne mot verden, og det er viktig for å synliggjøre BFK og filatelien. Når det gjelder Facebook vil vi bruke profilen som ble laget for BERGEN09. Det er ingen vits i å lage en ny, når det finnes en allerede.
Da kan man markedsføre klubben og dens aktiviteter til et forhåpentligvis langt bredere publikum enn det klubbens nettside gjør.
Jeg har markedsført BFKs vårauksjon 2010 og lagt inn en post om BERGEN100 på det sosiale nettstedet for frimerkesamlere Frank E Ring.
Det sosiale nettstedet Frank E Ring
Men her når man stort sett bare menigheten, selv om en del av de som er der ikke er medlem i noen forbundsklubb.
For at søkemotorer lettere skal oppdage BFK på sosiale medier må man få inn mest mulig linker fra andre nettsteder og sosiale medier som peker til BFK. Fra de sosiale mediene må det være linker som peker tilbake til BFKs nettside og til de andre sidene som har linker til oss.
Siden dette er et studentprosjekt er det å håpe at studenter ved UiB oppdager BFK og finner veien ut i Nye Sandviksveien 65. Studenter som bor og velger å bo her etter at de er ferdig med sine studier vil være en viktig ressurs for BFK og kan bringe nye idèer inn i klubben. Det er også disse unge medlemmene som skal bringe klubben videre når det skjer avskalling i den nåværende medlemsmassen av naturlige grunner.
Under presentasjon av bloggen og twitter 1.10.2010 tipset Jill Rettberg om at man måtte angi @navn på twittermeldinger for å vise at de er svar på andres innlegg, slik at det blir oppdaget av den man svarer. I stedet for link til BFKs hjemmeside må det være link til frimerkebloggen på twitter. Dette er ordnet samme dag.
Et veldig godt tips fra Jill Rettberg er å få journalister spesielt BA/BT, NRK Hordaland, myntsamlere og muséer som følgere til siden og delta i samtalene. Klubbens formann mente at man burde være forsiktige med å få journalister som følgere til siden nå, så de ikke blir slitt ut før man skal markedsføre Bergen 100 neste år for fullt. Dette fordi detaljer om utstillingen (påmelding, omfang osv) ikke er klart enda. Tipset kom når jeg fortalte at kulturvernforbundet hadde oppdaget frimerket på twitter. Hun tipset om tvitre.no, der kan man finne norske medlemmer på twitter. Der var det mange å finne!!! Men en del filatelistiske følgere bør man finne.
Formålet må være at god bruk av sosiale medier vil gjøre BFK mer kjent.