Vil du lære mer om sosiale medier og nettsteder? Da kan kurset info114 Den sosiale veven være noe for deg. Kurset handler om sosiale informasjonssystemer. Dette er et førsteårskurs i bachelorprogrammet i informasjonsvitenskap. Forkunnskaper er ikke nødvendig. Alle med studierett kan ta kurset.
Kurset er på 5 studiepoeng. Det er ingen overlapp med andre kurs.
Omtale av kurset (desverre på nynorsk!)
Første forelesning ble innledet med denne filmen på YouTube, anbefales!!!
Her lærer man en del om sosiale informasjonssystemer, viktige emner er sterke og svake bånd, kritisk masse med diffusjonsteori, brukerdreven medvirkning, semantisk web, web 2.0, den lange halen og positiv nettverkseksternalitet.
Definisjoner, fra foiler til første forelesning 1.2.2010, skrevet av foreleser Linda Elen Olsen:
«Den sosiale veven: Nettverk av ulike sosiale informasjonssystemer.
Sosiale informasjonssystemer: Teknologi som bygger videre på verdensveven, og som baserer seg på innhold og informasjon som blir generert av brukerne.»
Ikke bare Facebook og Twitter inngår i sosiale IS, men også mail, chattekanaler som på Google, Skype og alle andre elektroniske kanaler hvor man kan ha sosial kontakt.
Da får man sett dette i forhold til sosiale medier.
Enda en film fra YouTube som ble vist, ikke noe tørt fag!
Boka «Here comes everybody» av Clay Shirky er på ca 300 sider og ganske lettlest, boka minner om pensumboka i dikult110. Første kapitel er viet en historie fra 2006 om en som glemte igjen en påslått mobiltelefon i en taxi i New York som en annen passasjer tok og brukte som sin egen. Eieren fikk hjelp til å spore opp hvem som hadde mobilen, men den som hadde den urettmessig ville ikke gi den fra seg. Han laget en webside, profil på myspace og Digg. Politiet ville ikke gjøre noe, men etter at det hadde spredd seg som ild i tørt gress ble den urettmessige innehaveren av mobilen arrestert. Moralen er: Ikke glem igjen en påslått mobil!!! De som har hatt eller tar dikult106 vil også kjenne igjen denne, da boka er pensum der også.
I tillegg er det flere artikler i pensum. Den ene artikkelen er felles med dikult110, så da blir det litt gratis repetisjon. Spesielt må Mark S Granovetters artikkel «The Strength of Weak Ties» leses grundig, den kan være litt tung. Essensen er at man ser på sosiale nettverk hvor man har mange relasjoner utover. De aller nærmeste er sterke, men utover der blir de svake. Alle de svake båndene tilsammen kan bli sterke når de setter seg i bevegelse. Det hjelper ikke å sette igang aksjoner på sosiale nettsteder blant de i de sterke båndene, de er alt for få. Aksjoner på Facebook for gjeninnføring av Urgebrus på 1,5-litersflasker og vekk med paprikaen i Pizza Grandiosa er eksempler på at mange i et sosial nettverk mobiliserte. Alle disse kunne ikke kjenne hverandre, men gjennom venners venner osv via svake bånd ble det fart på sakene når det spredte seg utover.
Kurset går om våren. Det er to forelesningstimer i uken og kurset startet opp i februar og går over 11 uker. Det er ikke lab, gruppe eller seminar, men studentassistenter er tilgjengelige minst to dobbelttimer i uken for å hjelpe de som trenger det når man skal skrive semesteroppgaven.
I oppgaven skrev gruppen min (tomannsgruppe, han andre som var i gruppen tar også dikult110!) sammenlignet Frank E Ring og Twitter med undertittel fra den smale til den brede. Fra FERs 200-300 brukere til Twitters titall slike er det enorm forskjell. En morsom oppgave hvor sosiale nettsider ble vrengt opp og ned!
Hele oppgaven er lagt ut på bloggen her.
Oppgaven teller 40% og skriftlig eksamen 60% av karakteren. På eksamen kan man velge vekk en oppgave.
Eksamen varer i kun to timer. I år hadde de ikke trykket opp nok oppgaver, slik at tiden ble forlenget med 20 minutter.
Velg infomedia i venstre pull-downmeny, så scroll til man finner faget info114 i høyre pull-downmeny, da kan man lese omtalen. Ikke mulig å få link som går rett inn til omtalen av selve kurset.
Ikke fått nok om web osv??
INF111 Funksjonell webdesign (teori)
DIKULT105 Webdesign (lage enkel webside med XHTML og CSS)
INFO261 Interaksjonsdesign
bør og kan vel være av interesse. I INFO123 lærer man nå XML, likeså i DASP107/108.