Hva er et prosjekt?

I kurset skal man lage en prosjektblogg. Men hvordan defineres ordet prosjekt?

En gang jeg var på et kurs om prosjektarbeid på slutten av 1980-tallet ble prosjekt definert som en unik oppgave, det skiller seg ut fra andre oppgaver og utføres kun en gang. Bygging av veier vil være et prosjekt, da hver vei er unik.

En definisjon finnes her

Her har de fremhevet at en midlertidig organisasjon settes i gang, som skal løse en større oppgave, ofte et tverrfaglig ressursbehov og fastsatt kostnadsramme.

Det vil være riktig at et prosjekt er tidsbegrenset. Prosjekter skal være ferdig til en fastsatt tid. Men om oppgaven trenger å være så stor er ikke alltids nødvendig. Prosjekter kan være fra å lage en gangvei til å bygge en oljeplattform som skal ut i Nordsjøen.

I dette kurset er det ingen like prosjektblogger. Unikheten er beholdt.
Tidsaspektet er i utgangspunktet i behold siden det skal avsluttes når kursmappen innleveres 11.10.2010.
Det er likevel ikke stort i omfang og man jobber individuelt. Prosjekter vil ofte involvere mange personer.
Men et prosjekt kan utføres av en person hvis man beholder unikheten og tidsbegrensningen, selv om det ofte blir lite igjen. Det er ganske begrenset hva en person greier på kort tid. Det vanlige er at det nedsettes prosjektgrupper med en prosjektleder som har ansvaret for at prosjektet blir fullført.

Mange av bloggene vil eksistere etter at kurset er over. Det gjelder spesielt blogger for ekte organisasjoner og ikke de fiktive. Min prosjektblogg om BFK vil bli mer aktuell etterhvert som den nasjonale frimerkeutstillingen
BERGEN 100 nærmer seg, dvs 14.-16.10.2011. Kurset er litt for tidlig i forhold til dette, det er ikke så lett å fylle opp bloggen med innhold om utstillingen enda, da komitèen ikke har hatt så mange møter enda.

De bloggene som oppdateres etter at kurset er over vil neppe falle inn i under definisjonen prosjekt, siden de ikke er ment å være tidsbegrenset. Men å arrangere en frimerkeutstilling kan falle innenfor dette. Dette fordi hver utstilling er unik, selv om det er arrangert mange utstillinger tidligere. Utstillinger faller innenfor prosjektdefinisjonen siden det er tidsbegrenset og kan ha et unikt preg. Ingen utstillinger er like, selv om man gjør mange av de samme oppgavene hver gang (rammer, samlinger, lokaler, handlere, aktiviteter).

Kursblogg er kanskje feildefinert, siden de er laget av bare en person, kan vare i et ubestemt tidsrom, men har prosjektet i seg ved at de har unikhet og skal i utgangspunktet lages innen en viss tid. Prosjektblogger for fiktive organisasjoner vil falle best innenfor, da de neppe blir oppdatert etter at kurset er over.

Lykke til med kursbloggene! Det er vel en bedre definisjon, selv om bloggene for ekte organisasjoner har et formål utover at sensorer skal avgi sin sensur for den utførte jobben. Det viktigste i kurset er å skrive en blogg eller bruke et annet sosialt medium for å formidle et budskap for en ekte eller fiktiv organisasjon!

Min «prosjekt»blogg er her!
Twitter brukes også!

Reklame
Dette innlegget ble publisert i DIKULT110 og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Hva er et prosjekt?

  1. Dis(ig) sier:

    Det som slo meg, og som forøvrig er litt på siden av innlegget ditt, er hvordan betegnelsen prosjekt ofte brukes i dag. Dette med at et prosjekt er «en unik oppgave, det skiller seg ut fra andre oppgaver og utføres kun en gang» åpner også mulighet for mange arbeidsgivere til å ansette folk midlertidig. Defineres noe som et prosjekt og da i den betydningen du skisserer, så legitimerer det også i større grad kortidsansettelser. Universitetene bl.a. er nok ikke helt ukjent med å ha en del prosektansatte i sin stab.

    Nå er ikke dette utelukkende negativt. Mange arbeidsoppgaver har klart et prosjektpreg og vil ikke kunne bli utført om de som utfører oppgaven skulle ha noe krav på fast ansettelse utover den tid det tar å ferdigstille prosjektet.
    Innen en del bransjer, vil jo så å si alt arbeid være prosjektorientert. Det gjelder både innen bygningsbransjen og innen ulike konsulentfirmaer. Det kan fort resultere i stor usikkerhet når det gjelder inntekter for de som jobber innen disse bransjene. Uten oppdrag, ingen (eller ihvertfall sterkt redusert) inntekt.

    Vel, dette var bare noen tanker som slo meg når jeg leste blogginnlegget ditt 🙂
    Egentlig så mener jeg nok at prosjektarbeid kan være både spennende og interessant å drive med. Det gir stadig nye utfordringer og interessante oppgaver å løse. Jeg er nok langt mer skeptisk til det økonomiske systemet vi så ubønnhørlig er vevd inn i. Kanskje det er på tide å tenke litt nytt rundt fenomenet borgerlønn?

    • fhdikult110 sier:

      Det er nok ikke utenkelig at enkelte kaller arbeidsoppgaver for et prosjekt som et påskudd for å slippe faste ansettelser. Faste ansettelser er dyre grunnet høye lønninger, samt at det skal betales arbeidsgiveravgift, forsikringer og at vedkommende ikke kan sies opp uten videre.
      Som ellers i samfunnet brukes nok ordet prosjekt alt for mye, det kan ha gått inflasjon i å bruke ordet.

      Men prosjekt er noe som er tidsbegrenset og unikt. Offshoreutbygginger og veiprosjekter vil være dette. Når det er ferdig går det over i driftsfasen med drift og vedlikehold samt rutinearbeid. I prosjektfasen er tids- og kostnadsrammen gitt.
      Forskning vil som regel være prosjektbasert, det er unikt og innenfor et tidsrom, selv om man ikke vet hvor lang tid det vil ta på forhånd.

      Å lage en webside kan også være et prosjekt, ingen websider er like. Men bruker man ferdig oppsatte maler, gjenbruker kode i stor grad eller «jukseprogrammer» som Front Page mister man mye av prosjektdefinisjonen.

      Jeg skrev innlegget fordi jeg mener at mange av bloggene ikke vil falle innenfor prosjektdefinisjonen. De er unike, men flere av de skal vare over lang tid og ikke avsluttes med en gang dikult110 er ferdig. Dessuten skriver man blogger i wordpress osv, noe som gjør det mer rutinemessig, man skriver kun innholdet. I et prosjekt vil det som regel være flere involvert (trolig ikke nødvendigvis), mens i dikult110 er alt individuelt.

      Lykke til, uansett om bloggene anses som prosjekt eller ei pr definisjon!

  2. Tilbaketråkk: Borgerlønn – en løsning for mange av vår tids kriser | Disige blikk på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s