I vår tok jeg kurset INF142 Datanett. Der måtte man skrive en oppgave. Jeg valgte å skrive en oppgave om «12. The influence of computer networks on social, political and/or economic activity.»
Oppgaven kan leses her
Den første delen er om datanett i Azerbajdsjan og hvordan man fremstilte presidenten som et esel og la filmen ut på YouTube er også relevant for DIKULT110, da de kommuniserte om forholdene i landet på et sosialt medium. De som hadde lagt ut filmen ble senere arrestert.
I oppgaven har jeg også skrevet om varsel til innbyggere via mobilelefon og om videokonferanser. Dette skulle også være av allmenn interesse, selv om det ikke faller innenfor sosiale medier. INF142 omhandler selve nettverket. Uten datanettverk kan man bare glemme sosiale medier, alle maskinene må linkes sammen i et nettverk. De som er inne på Twitter vil ofte merke at man får feilmelding om at serveren er overbelastet. Kan det være nettverket? Men det viser seg at nettverkskapasiteten har utviklet seg mer enn datakraften i datamaskiner og servere. Spesielt må fiberkabler nevnes. Noen praktiske tips fra kurset kan være verdt å nevne:
Bluetooth og trådløse nettverk er i direkte konflikt med hverandre, siden de går på de samme frekvensene og kanalene. Bluetooth har kortere rekkevidde, men vinner over det trådløse nettverket siden den har sterkere signal.
Det er visse forskjeller mellom internett via telefonkabel og kabel-TV. Har man ADSL via telefon, spiller det ingen rolle hvor mange som er koblet til nærmeste node, om flere kobler seg på spiser man ikke av de andres båndbredde. Men er en man koblet til internett via kabel-TV må de som er koblet til nærmeste node dele på kapasiteten. Er flere brukere inn samtidig kan det derfor gå tregere. Løsningen er noder så nært brukerne som mulig.
Bok: Andrew S Tanenbaum «Computer Networks» fourth edition, Pearson Education International, New Jersey 2003. De to siste eksemplene er hentet fra boka (ADSL vs cable s 175, bluetooth s 315)