Kanarisk frigjøring på Facebook

Canariposten kunne nylig fortelle at den kanariske frigjøringsbevegelsen ANC Alternativa Nacionalista Canaria har laget en side på Facebook.

Canariposten 3.10.2010

Det er ikke bare politikere som bruker Facebook og andre sosiale medier som nevnt mange ganger under kurset og på andres blogger, men også frigjøringsbevegelser.

Linken Canariposten har oppgitt her er en webside og ikke til en facebookprofil. Alt er på spansk. Legg merke til det kanariske flagget, det er offisielt flagg for de 7 kanariøyene.

Link til Facebook fantes på høyresiden av nettsiden. Den finnes her! Esta aqui

De som kan spansk kan oversette innholdet og lette ut på dikultbloggen! Kanariene snakker latinospansk, det mest særegne ordet er for buss, la guagua (uttales wawa) og ikke autobus.

I kanariske byer kan man se at det er malt «Canarias libre» og «Independencia» på vegger og murer.
Kanariøyene har som første spanske provins forbudt tyrefekting. Der kan de by på kanarisk bryting som er en sport etter urbefolkningen guanchene. Gofio er maismelet de lagde og som man fremdeles får kjøpt der.

Kanariøyene er ikke bare et godt og varmt feriemål for turister fra nordlige og kalde strøk, men har også sitt eget folkeliv i landsbyer hvor turister ikke finner veien. Etter finanskrisen uteble en stor andel av de tyske og britiske turistene, slik at kanariøyene har nå Spanias høyeste arbeidsledighet med ca 27%. Kanariøyene har selvstyre med lavere moms og tollfrihet, men er likevel medlemmer i EU. De har egne plasser i den spanske nasjonalforsamlingen. Las Palmas de Gran Canaria og Santa Cruz de Tenerife skifter hvert 4 år om å være øyenes hovedstad. Byene er også provinshovedsteder for hver sin kanariske provins.

Andre områder som har selvstyre er Azorene og Madeira (Portugal), Færøyene og Grønland (Danmark, men ikke med i EU), Isle of Man, Kanaløyene Jersey og Guernsey (Storbritannia, ikke med i EU), Åland (Finland),
Baskerland og Catalonia i Spania. Korsika skal også ha et visst selvstyre. Gibraltar er en britisk koloni. Ministatene Andorra, Liechstenstein, San Marino, Vatikanet og Monaco er selvstendige, men er så små at de i realiteten ikke har så mye selvstyre likevel.

Buen viaje a las Canarias!

Reklame
Dette innlegget ble publisert i DIKULT110 og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s